Headphone sound only on left channel

Here is all the tutorials, FAQ and support for RetroStone
Post Reply
torofinance
Posts: 19
Joined: Thu 20 Sep 2018 14:24

Headphone sound only on left channel

Post by torofinance » Sun 7 Oct 2018 12:52

"Headphone sound only on left channel"

I have tried 2 Apple Earpods (with 3.5mm) so I do not think the "quality" is the issue.

I have opened up my retrostone, the "volume problem" seems to have been fixed at the factory already, however maybe they have applied not enough tin? (Photos attached)

Image

Image

User avatar
Admin
Administrateur du site
Posts: 296
Joined: Sat 10 Dec 2016 13:12

Re: Headphone sound only on left channel

Post by Admin » Wed 10 Oct 2018 12:19

Hmm that seems correct.
Maybe the headphone connector is not soldered correctly. Can you send me pictures of the headphone connector?

I got a unit back with this problem.

torofinance
Posts: 19
Joined: Thu 20 Sep 2018 14:24

Re: Headphone sound only on left channel

Post by torofinance » Tue 16 Oct 2018 20:32

Looks like this:

Image

Image

niceHair
Posts: 1
Joined: Tue 16 Oct 2018 23:37

Re: Headphone sound only on left channel

Post by niceHair » Wed 17 Oct 2018 00:07

Try using (or borrowing) another pair of earphones that do not have controls built into the cord itself.

I encountered similar issues when using my Apple earphones (an iPhone accessory) with RetroStone. I believe the volume/function comtrol located on the cord that feeds the right-hand earpiece was weakening the audio signal. I swapped it for a pair of cheap Sony earphones and got good sound through both channels.

I hope you can try this and that it works for you.

User avatar
Admin
Administrateur du site
Posts: 296
Joined: Sat 10 Dec 2016 13:12

Re: Headphone sound only on left channel

Post by Admin » Wed 17 Oct 2018 11:14

niceHair is probably right, it can be the earphone that has a special audio jack that is not compatible with this basic one.

Can you test with other headphones and let us know if that fix the problem?

torofinance
Posts: 19
Joined: Thu 20 Sep 2018 14:24

Re: Headphone sound only on left channel

Post by torofinance » Mon 22 Oct 2018 11:31

I was hoping your reply was the problem, does not seem likely...

Tried with these (beats pro, no microphone)
-> when fully inserted they only play on the right, when i wiggle them out a little they only play on the left
Image

I also tried with these (apple headphones, no microphone)
-> when fully inserted i hear sound on both channels, but extremly low, even when fully jacked up the volume i hear is very very low (but right and left yes)
Then i wiggle them out a little - same result as with the expensive beat-pro headphone.

Would putting more solder (tin) on help?

Image

User avatar
Admin
Administrateur du site
Posts: 296
Joined: Sat 10 Dec 2016 13:12

Re: Headphone sound only on left channel

Post by Admin » Thu 25 Oct 2018 10:00

Sorry for late reply,
I checked a bit and I think it's your left channel that does not reach the headphones.
Tried with these (beats pro, no microphone)
-> when fully inserted they only play on the right, when i wiggle them out a little they only play on the left
I have headphones with same connector as the one in your picture, so it should work. You have sound on left when you wiggle them out a little because the L connector of your headphone touch the R channel when you wriggle it out.

So the problem can come from several places. I think it's probably one solder that is wrong on the left channel.

Image

By chance do you have a multimeter to check continuity of the L channel? If no can you visually check the L pin on the wheel if it is soldered correctly ? The "L pin" on the connector seem to be soldered correctly.

Also I checked your solder picture again. It might be the R82 solder that is not correct. Because it makes a ball. Maybe it means that it is not touching both pads of the resistor correctly. Can you try resoldering it ? Check closely if the solder touch both pads.

User avatar
Admin
Administrateur du site
Posts: 296
Joined: Sat 10 Dec 2016 13:12

Re: Headphone sound only on left channel

Post by Admin » Thu 25 Oct 2018 10:04

Yes I think the R82 solder could be a "cold joint" as described on this picture:
Image

This means the solder is not sticking to the pad, just very close. This can happen if the pad is not hot when the solder is applied.

Post Reply